Weg met de btw-pieken voor accountants: van werkdruk naar werkgeluk
Resource
Laten we beginnen met het intrappen van een open deur: accountants ervaren vandaag nog altijd hectische btw-pieken. Een gegeven dat de sector begrijpelijk zorgen baart, zéker wanneer je dit koppelt aan het nijpende personeelstekort anno 2023. Uit meerdere studies blijkt dat heel wat accountants zich opgebrand voelen tijdens of na de btw-drukte. Ze gaan volledig in het rood en ervaren negatieve gevolgen op vlak van gezondheid, humeur, productiviteit en werkgeluk - wat op zijn beurt weer resulteert in een nóg grotere leegloop van de sector.
Een vicieuze cirkel. De psychosociale arbeidsbelasting dreigt te hoog te worden. En btw-pieken zijn daar zeker een van de hoofdschuldigen van. Gedreven accountants zoeken steeds vaker andere oorden op en kiezen voor een betere werk-privébalans, meer flexibiliteit, een meer gespreid takenpakket of een minder drukke werkomgeving. En dat valt best te begrijpen. Hoog tijd om een drastische verandering binnen de accountancysector teweeg te brengen, om de werkdruk te verlagen én… om de kwartaalpieken van accountants een definitieve halt toe te roepen.
Werkdruk in een notendop
Vooraleer we kunnen focussen op de oplossingen, moeten we eerst inzoomen op de kern: wat betekent het begrip ‘werkdruk’ eigenlijk? Zijn het eindeloze to-do’s? Niet te voltooien lijstjes? Naderende deadlines? Nog iets anders? Een hoge werkdruk ontstaat wanneer de balans tussen de taakeisen van de job en de werk-privébalans zoek raakt. Werkdruk gaat dus verder dan stapels werk en dreigende deadlines - en is bovendien voor iedereen persoonlijk. Wat echter wél aangetoond werd uit een Nederlands onderzoek van het Ministerie van SZW: de accountancy als sector ondervindt een sterk verhoogde kans op werkdruk. En dat moeten we zien te verhelpen.
De gevolgen voor de accountant
Als je te maken krijgt met een te hoge werkdruk binnen je team of kantoor, kan dit bij de teamleden gaan leiden tot concentratieproblemen, vermoeidheidsverschijnselen en stress. Worden deze klachten niet tijdig (h)erkend en behandeld? Dan kunnen ze na verloop van tijd leiden tot overspannenheid, burn-out of het verlaten van de organisatie. Naast ziekte - en ziekteverzuim - zorgt een te hoge werkdruk bovenal voor verminderde prestaties en een slechte sfeer op de werkvloer. Het is dus cruciaal om hier alert voor te zijn en om je medewerkers, waar mogelijk, te ontzorgen en ontlasten. Een omarming van een future-minded, cloudbased boekhoudsoftware, die automatisatie, ademruimte én telewerk mogelijk maakt, kan hier een grote meerwaarde betekenen.
Kwartaalpieken leiden tot werkdruk
Accountants, zo blijkt uit bevragingen, zijn in het algemeen het minst tevreden over hun werk-privébalans. En dit sentiment wordt versterkt tijdens de hectische btw-pieken. De werkdruk verhoogt dan drastisch, de oververmoeidheid loert om de hoek, de sfeer verzuurt en de stress stijgt… Miserie. Veel accountants voelen zich ongemakkelijk bij de groeiende disbalans tussen hun werk- en privéleven. Daarnaast vraagt een job binnen de accountancysector ook om voortdurende (bij)scholing, vanwege de strenge kwaliteitseisen, de evoluerende trends en de veranderende regel- en wetgevingen, waardoor veel accountants bijzonder hoge eisen stellen aan zichzelf. En bijgevolg hun grenzen kunnen overschrijden.
Zo voorkom je werkdruk
Oké, first things first: we moeten het concept ‘werkdruk’ meer bespreekbaar durven maken. Alleen op die manier krijg je een helder inzicht in de omstandigheden op de werkvloer en kan je gerichte acties ondernemen. Ook is het cruciaal om de oorzaak en de kern van de werkdruk te achterhalen. Welke taken en eisen leiden tot werkdruk tijdens de btw-pieken? Waar halen accountants energie uit en welke taken zijn juist energievreters? Zijn er manieren om de kwartaalpieken meer af te vlakken? Welke hulpbronnen kunnen er aangereikt worden? Wat zijn de huidige noden en wensen anno 2023? Welke mogelijkheden zijn er om de accountants te ontlasten doorheen het jaar? Kan een deel van het takenpakket overgenomen worden door technologie? Meten is weten - en het zoeken naar de juiste antwoorden kan heel wat druk van de ketel halen.
Van werkdruk naar werkgeluk
Van werkdruk naar werkgeluk binnen de accountancy: het klinkt niet alleen mooi, maar biedt ook heel wat toekomstperspectief. Het zorgt daadwerkelijk voor minder verloop, minder verzuim en betere werkprestaties. Gelukkige accountants zijn loyaler, meer gedreven en véél beter gewapend om met de btw-periodes vom te gaan. Het is dan ook dringend tijd om slimmer te gaan werken. Automatisering, real-time sturing en communicatie: niet alleen doet het de kwartaalpieken afvlakken of speelt het in op de noden en wensen van de nieuwe lichting accountants én ondernemers, maar ook zorgt het voor een verminderde werkdruk, voor een betere spreiding, voor meer controle én voor efficiëntere werkprocessen. Werkgeluk incoming…
Zeg jij de btw-pieken en werkdruk ook liever zo snel mogelijk vaarwel? Gelijk heb je. Alleen zo blijft de accountancysector gezond, speel je in op de behoeften van de huidige generatie accountants, wordt het personeelstekort een halt toegeroepen en wordt het werkgeluk van de medewerkers gewaarborgd. Door de werkdruk binnen je boekhoudkantoor beter te begrijpen, bespreekbaar te maken én te voorkomen - mede door in te spelen op technologie, mobiele gebruiksvriendelijkheid, cloudbased automatisering, digitalisering en samenwerking - stapt je accountancykantoor de 21ste eeuw tegemoet en veeg je de kwartaalpieken definitief van de baan. Werkdruk? Weg! Werkgeluk? Check!