Direct naar de contentDirect naar de footer

Stilstaan is achteruitgaan voor Yuki. De verandering staat nooit stil - en dat is maar goed ook. Volgens Jeroen van Haasteren, CPO bij Yuki, kan stilstaan als bedrijf immers je ondergang betekenen. In dit interview neemt Jeroen je mee in de filosofie van Yuki en legt hij uit hoe zijn team voortdurend waarde toevoegt aan de boekhoudsoftware. Gebeten om een blikje achter de schermen van onze developers te krijgen? Lees gauw verder en ontdek de impact van Jeroen's team op onze partners!

Onder de loep: de rol van CPO bij Yuki

Sinds Jeroen de overstap van CTO naar CPO maakte, richt hij zich minder op de technische stabiliteit en schaalbaarheid. In zijn nieuwe rol als CPO focust hij zich volledig op het versnellen van de productontwikkeling. Want een beter product? Dat betekent meer waarde voor onze klanten. De rolverdeling binnen het Product-team is helder: “Onze Product Owners ontwikkelen features die waarde toevoegen, waarna Development de innovatieve ontwikkeling ervan op zich neemt.”

Wie software zegt, zegt stabiliteit en performantie. Bij de beoordeling van Yuki's stabiliteit zijn volgens Jeroen dan ook drie principes essentieel: 'Feasible' (kan het functioneren?), 'Viable' (is het waardevol?), en 'Desirable' (is er vraag naar?). Het samenspel hiervan is cruciaal, benadrukt Jeroen. "Je kunt niet alleen maar bouwen, bouwen en blijven bouwen. Om met onze software levensvatbaar te blijven, moeten we ook onze schaalbaarheid indachtig houden.”

Laat je als kantoor niet verleiden tot tijdelijke oplossingen. Richt je op structurele veranderingen die op lange termijn bijdragen aan een efficiëntere werkmethode.

Jeroen van Haasteren, CPO bij Yuki

De balans tussen verwachting en innovatie

Om het belangrijke evenwicht tussen klantverwachtingen en verrassende innovaties duidelijk voor te stellen, maakt Jeroen van Haasteren gebruik van het Kano-model. Hij verduidelijkt dit als volgt: “Dit Kano-model helpt ons om het onderscheid te maken tussen must-haves, performance-attributen en delighters.” Jeroen geeft meteen ook een verhelderend voorbeeld van een delighter. “Denk aan delighters als het chocolaatje op je hotelkussen - onverwacht, maar enorm gewaardeerd. En het is precies deze balans die Yuki helpt om onze klanten loyaal, tevreden en geprikkeld te houden.”

Must-haves

“Deze functies zijn echt onontbeerlijk. Het zijn minimumvereisten en ze zijn broodnodig. Sterker nog, zonder deze eigenschappen wordt een product direct afgewezen. Bij een boekhoudsysteem zijn correcte en veilige basisfunctionaliteiten, zoals bijvoorbeeld de verwerking van facturen of hoogstaande automatisatie, absolute must-haves.”

Performance

“Deze functies hebben vaak een direct verband met de klanttevredenheid. Hoe beter dit soort functies presteren, hoe meer tevreden de klant is. Een duidelijk voorbeeld van zo'n performance-kenmerk is de snelheid van verwerking. Hoe efficiënter de software zorgt voor een automatische factuurverwerking, hoe blijer onze klanten.”

Delighters

“Delighters zijn innovatieve toevoegingen die de klant niet verwacht, maar wél voor een bijzonder hoge klanttevredenheid. Ze vormen een onderscheidende factor van de concurrentie. In onze sector en software zijn dit bijvoorbeeld geavanceerde functies, zoals de Kwaliteitsmonitor of Automatisatiemonitor.”

Het is niet voldoende om alleen maar de basis te leveren. We moeten onze klanten ook durven verrassen en plezieren, als we loyale partnerships willen uitbouwen.

Jeroen van Haasteren, CPO bij Yuki

Technologische vooruitgang: kans of bedreiging?

Technologische vooruitgang wordt vandaag de dag gezien als een tweesnijdend zwaard. Het biedt tal van kansen, maar wordt tegelijkertijd ook als bedreigend ervaren. Jeroen ziet vooral veel voordelen. “Ik zie mezelf als een rasechte optimist. Vooruitgang is iets om te omarmen, niét om bang voor te zijn.” 

Volgens Jeroen zullen moderne technologieën er ook in de toekomst in slagen om de Yuki-accountants te ondersteunen. “Real-time accounting biedt de mogelijkheid om proactief advies te geven, gebaseerd op actuele data,” vertelt hij. “Hierdoor kunnen accountants en ondernemers direct inspelen op veranderende situaties en nóg beter onderling gaan samenwerken.”

Toekomstige innovatie is iets om te omarmen

Jeroen van Haasteren wil mensen vooral inspireren om hun angst voor technologie te overwinnen. Hij ziet het uitstellen van verandering als riskanter dan de verandering zelf. "Hoe langer je wacht met de omarming van verandering, hoe groter - en gevaarlijker! - de sprong wordt," vertelt hij. “Kleine, continue verbeteringen kunnen grote problemen in de toekomst voorkomen. Blijf dus niet hangen in oude patronen en zie innovatie als kans.”

“Onze sector is voortdurend in beweging: stilstaan is écht geen optie meer.” Innovatie is trouwens niet alleen interessant voor de jongere generatie. “Hoe je het ook draait of keert: de rol van de accountant, élke accountant, zal veranderen. De tijd van handmatig facturen inboeken is voorbij dankzij de automatisering - en dat is maar goed ook. Zo kan de accountant zich richten op meer uitdagende taken.” Volgens Jeroen is er dan ook geen enkele reden tot doemdenken over ‘het verdwijnen van het beroep’.

We willen blijven innoveren, waarde toevoegen én onze klanten op de juiste manier begeleiden via transparante communicatie en proactieve ondersteuning.

Jeroen van Haasteren, CPO bij Yuki

Nieuwe rollen vragen om nieuwe vaardigheden

Rollen verdwijnen niet, ze veranderen. En accountants zullen dan ook nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen, aldus Jeroen van Haasteren. “Sterker nog, accountants kunnen software, digitalisatie en automatisering aangrijpen als kansen voor persoonlijke en professionele groei. Daarnaast creëren ze meer tijd voor adviesverlening en kunnen ze nieuwe verdienmodellen gaan ontwikkelen om nog meer waarde toe te voegen naar hun ondernemers toe.”

“De samenwerking met de ondernemer zal dan ook nog belangrijker worden.” Zo efficiënt mogelijk werken is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de ondernemer en de accountant. En daar knelt soms het schoentje, belicht Jeroen. “Vaak ligt het probleem bij een inconsistente doorstroom van documenten. En eigenlijk doet de ondernemer zichzelf daar alleen maar mee tekort. Ondernemers hebben alle moderne technieken voorhanden - ze moeten ze alleen gebruiken.”