Direct naar de contentDirect naar de footer

Wil jij als accountant ook meer vrije tijd? Ben je de constante stroom van deadlines, stress en veranderende wetgeving beu? En zoek je een betere work-life balance - liefst zo eentje zonder 'work'? Je hebt groot gelijk, want zeg nu zelf: waarom zou je investeren om de moderne accountant van morgen te worden als er ook genoeg manieren zijn om je kantoor simpelweg out-of-business te krijgen? Met deze zes kant-en-klare tips ben jij in een mum van tijd ‘accountant af’, dus… lees zeker verder!

Tip 1: maak vooral geen gebruik van Peppol

Je boekhoudprocessen en administratie efficiënter maken via een gestandaardiseerd elektronisch facturatiesysteem? Nee, bedankt! Laat als accountant van morgen Peppol e-invoicing links liggen en negeer de naderende wetgeving vakkundig. Misschien waait het allemaal vanzelf wel over, als we onze ogen maar lang genoeg sluiten. Toch?

Zwoeg ‘als een echte boekhouder’ op papieren facturen, verlies handenvol tijd met het handmatig inboeken van gegevens, zie door de bomen het bos niet meer omwille van de torenhoge workload en zorg voor een zeer trage boekhoudkundige verwerking. Wedden dat je klanten in no-time naar de concurrentie trekken? E-invoicing, nee! E-viva-vakantie: jawel!

Wanneer je voelt dat je batterij leeg is, dan pas voel je je een échte accountant.'

Zei niemand ooit

Tip 2: hou vast aan vroeger en stel je niet flexibel op

Je hebt groot gelijk: vroeger was alles beter. Gewoonweg vier keer per jaar je kantoor tot de nok zien volgepropt worden met schoenendozen vol paperassen, kaften, documenten, bonnetjes en verkreukelde papieren. Dat was tenminste plezant: hoe repetitiever, hoe liever! Jezelf kapot werken tot in de vroege uurtjes, vloeken met de handen in het haar en overleven op cafeïne en opwarmmaaltijden: niets omschrijft een ‘echte boekhouder’ meer dan dat. 

Aan adviesverlening, strategiebepaling, efficiënte communicatie en financieel inzicht - oftewel: aan alles wat een ondernemer eigenlijk verwacht van een moderne accountant - doe jij niet mee. Sterker nog, jij staat daar volledig boven als accountant van morgen - gezellig in je ivoren toren van weleer. Ach, de goede oude tijd… 

Tip 3: veeg de ESG-rapportering volledig onder de mat

Sustainability? ESG-rapportages? Een Duurzaamheidsmonitor? Het moet niet zotter worden. En wees maar 100% zeker dat het modewoorden zijn zonder betekenis. Laat dus de (proactieve) ESG-adviesverlening vooral over aan de andere kantoren en communiceer duidelijk naar je klanten dat jij er écht geen zin in hebt. Iets anders: bestaat global warming trouwens wel echt? 

Zelfs als klanten specifiek vragen om met duurzaamheid aan de slag te gaan, blijf jij star volhouden dat het hun probleem is. Niet het jouwe, nooit het jouwe. Want niets zegt ‘modern’, ‘professioneel’, ‘sparringpartner’ en ‘adviseur’ meer dan de belangrijke maatschappelijke trends vakkundig te negeren. Zélfs als dat betekent dat je daardoor heel wat kansen mist? Zelfs dan!

Tip 4: vervloek het gebruik van artificiële intelligentie

Artificiële intelligentie? Bah. Nog zo’n overrated buzzword zonder betekenis, waar je het best zo ver mogelijk van weg blijft. Want ja, waarom zou je repetitieve taken willen automatiseren? Waarom zou je je foutenmarge willen verkleinen? Waarom zou je tegemoetkomen aan de noden van je klanten? En waarom zou je meer tijd willen creëren, zodat je je kunt focussen op diepgaande analyses, gerichte controles en waardevol advies aan je klanten? 

Nee, nee, nee, houd alles lekker handmatig, moeizaam, foutgevoelig en traag. Oldskool, toen de term ‘boekhoudkunde’ nog onder een dikke laag stof lag, boekhouden nog met échte boeken was en ‘accountants van morgen’ nog niet bestonden. Je klanten waarderen het ongetwijfeld dat je niet reageert op hun vragen, dat ze geen inzicht hebben in hun boekhouding en dat je drie dagen nodig hebt voor iets wat AI volautomatisch had kunnen doen in een handomdraai.

Toen mijn vingers pijn deden van het hersenloos inboeken van facturen en mijn gekromde rug zeer deed van de niet-ergonomische houding, dan voelde ik me écht belangrijk.

Zei niemand ooit

Tip 5: investeer totaal niet in cybersecurity

Cyberaanvallen en datalekken, dat gebeurt toch alleen in de films of bij grote bedrijven, zeker? Maak je dus geen zorgen over de beveiliging van klantgegevens, investeer niet in geavanceerde oplossingen om je cybersecurity te verbeteren en blijf vooral je wachtwoorden gezellig op post-its schrijven en op je bureau leggen. Dat is pas transparante communicatie.

Van data-encryptie tot meervoudige verificatie, van security audits tot gerichte workshops: je wordt moe van het lezen van deze termen alleen al. En waarom zou je hierin investeren? Klanten begrijpen het sowieso wanneer hun gevoelige data plots gelekt wordt. Zeg nu zelf: jaarrekeningen moeten sowieso gepubliceerd worden, dus waarom niet ineens alle financiële cijfers, wachtwoorden en persoonlijke gegevens tegelijkertijd?

Tip 6: geef je personeel absoluut geen vrijheid

Tevreden medewerkers de motor van je bedrijf? Onzin, pure marketing om dat te verkondigen! Het is daarentegen véél beter om ervoor te zorgen dat je personeel precies doet wat jij zegt. Vrijheid is gevaarlijk, vergeet dat nooit. Ruimte voor eigen initiatief, ontplooiing, flexibiliteit of persoonlijke groei zijn uit den boze. Er is maar één baas - en dat ben jij.

Investeer dus zeker niet in een innovatieve boekhoudsoftware en kluister je medewerkers aan hun bureau via on-premise methoden, manuele en repetitieve taken, hallucinante btw-periodes en non-flexibele uren. Weg met thuiswerk, doorgroeimogelijkheden, soft skills, klantcontact, adviesverlening of employer branding. Als je écht minder wilt werken als accountant van morgen, moet iedereen vertrekken: je klanten én je medewerkers. 

Je merkt het meteen: deze blog houdt geen steek. Maar dat had je door, hé? Sterker nog, de accountant van morgen slaat deze tips volledig in de wind, buigt ze 180° om naar actuele accountancytrends en focust zich resoluut op wat écht telt: ondernemers hun bedrijf laten groeien via diepgaande data-analyse, proactieve adviesverlening, efficiënte verwerking, transparante communicatie en innovatieve tools. De toekomst begint vandaag: ben jij er klaar voor?