Direct naar de contentDirect naar de footer

Wil je een managementrapportage met impact opstellen? Je hebt groot gelijk. Een heldere managementrapportage vormt immers een niet te missen onderdeel voor de succesvolle sturing van een onderneming. De vraag die echter rijst, is: hoe pak je dat concreet aan? Wat is de inhoud van zo’n managementrapportage? En hoe creëer je voldoende impact met je rapportering? Lees gauw verder en ontdek er alles over!

Wat is een management­rapportage?

Een managementrapportage is een document waarmee je als financieel verantwoordelijke de prestaties van je bedrijf analyseert en weergeeft. Met dit rapport krijgen je managers en/of andere stakeholders meer inzicht in de financiële gezondheid van de onderneming. Kortom, op basis hiervan kan jij, een van je collega’s of het management gerichte beslissingen nemen om het bedrijf zo efficiënt mogelijk te runnen.

Waarom is een managementrapportage belangrijk?

Een managementrapportage is cruciaal omdat het zorgt voor transparantie. Door regelmatig te rapporteren speel je korter op de bal en kan er sneller ingespeeld worden op veranderingen. Dit voorkomt verrassingen en leidt tot betere strategische keuzes die effectief aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen. Bovendien draagt het bij aan een cultuur van ‘accountability’, waarin iedereen beter geïnformeerd is én verantwoordelijkheid kan nemen.

Managementrapportages dienen als kompas om onderbouwde beslissingen te nemen en de juiste koers te bepalen.

Wat staat er in een managementrapportage?

De samenstelling van zo’n periodieke managementrapportage varieert naargelang de doelstellingen en de specifieke informatie die nodig is. Zo kan een managementrapportage een algemeen financieel overzicht bevatten, kan het jouw bedrijf met de concurrentie vergelijken of kan het meer inzicht bieden in de operationele prestaties, zoals de productie- en verkoopcijfers, de klanttevredenheid of de personeelsprestaties. Er wordt meestal gefocust op onderstaande aspecten:

Managementrapportages opstellen: een checklist

De snelste weg om een managementrapportage op te stellen? Volg deze acht stappen:

  • Bepaal de doelstellingen van de rapportage: wat moet de rapportage bereiken en welke informatie is hiervoor nodig?
  • Verzamel de data: welke financiële, operationele en klantgerichte gegevens heb je nodig voor de rapportage? 
  • Analyseer de data: zie je tijdens het analyseren van je rapportage enkele trends, patronen of afwijkingen verschijnen? 
  • Maak een opzet van de rapportage: welke aspecten, onderwerpen en hoofdstukken wil je zeker behandelen tijdens je rapportage?
  • Schrijf de rapportage in een heldere en begrijpelijke taal: kan je grafieken, tabellen of andere hulpmiddelen gebruiken ter visuele verduidelijking? 
  • Beoordeel de rapportage op inhoud, logica en presentatie: sluit de rapportage aan bij je doelstellingen en zijn de gegevens relevant, actueel en correct? 
  • Deel de rapportage met de relevante personen: welke stakeholders hebben er baat bij om deze rapportage te bekijken, bestuderen en begrijpen?
  • Maak een actieplan: welke conclusies kan je trekken uit de rapportage en wat zijn de concrete actiepunten voor in de toekomst?

Managementrapportages opstellen via software

De belangrijkste voorwaarden om een impactvolle managementrapportage te maken, die zowel informeert als overtuigt? Volledigheid, juistheid en up-to-date gegevens. Door je managementrapportage op te stellen via financiële software, verklein je niet alleen de kans op menselijke fouten, maar gun je jezelf ook meer tijd voor controle van de cijfers én verregaande adviesverlening! 

De software van Yuki kan jou ondersteunen bij het efficiënt samenstellen van financiële managementrapportages. Yuki zet namelijk sterk in op automatisering, waardoor je steeds naar actuele cijfers kijkt en betrouwbare rapportages maakt. Bovendien biedt de Financiële Monitor tal van handige inzichten in de belangrijke doelstellingen en cijfers én krijg je alle handvatten om data te verzamelen, analyseren en vergelijken.

Ben je klaar om meer financiële impact te maken via de juiste software?