Direct naar de contentDirect naar de footer

Ken je het onwennige gevoel wanneer je aan iets nieuws moet beginnen?

Het lijkt (te) moeilijk, je gaat uitstellen… Het vraagt energie om uit te vissen hoe je in godsnaam moet starten. Als verandering puur theoretisch blijft, dan zijn we minder snel geneigd om het uit te proberen. Het is pas als we op een veilige manier leren experimenteren met iets nieuws dat we zelfvertrouwen krijgen en zien dat het uiteindelijk best meevalt.

Die parallel zien we als een kantoor wil digitaliseren maar twijfelt of zijn klant-ondernemers hier klaar voor zijn. Of wanneer een kantoor digitalisering wil doorvoeren maar niet weet hoe te beginnen aan de implementatie ervan. Anne Kloosterboer geeft 5 sprekende voorbeelden uit haar professionele leven die jou op weg helpen om dit obstakel te tackelen.

00:00
00:00
42:35

Wil je het gedrag veranderen? Verander dan eerst de context.

Een voorbeeld: wat doe je als je een flitscontrole tegen komt? En hoe is jouw rijgedrag in een gebied met trajectcontrole?

De meeste gaven aan dat ze bij een trajectcontrole hun snelheid vertragen en zo aanhouden. Bij een flitspaal vertragen mensen net ervoor om dan terug gas bij te geven. Dit heeft te maken met nudging. Nudging is een motivatietechniek waarbij mensen subtiel worden gestimuleerd om zich op een gewenste wijze te gedragen. 

Pas de ‘nudging’ techniek ook toe als je bijvoorbeeld met een nieuwe software wil leren werken. Maak het gewenste gedrag aantrekkelijk. Geef een aantal medewerkers met gevoel voor IT het voortouw en laat hen de software uitproberen en hun bevindingen delen. Werkt het goed? Dan kunnen ze de rest van de organisatie mee op sleeptouw nemen. 

Build it – try it – fix it

Een goede manier om iets nieuws te leren en ermee te experimenteren, is je ideeën een tastbare vorm geven. Zoals een prototype bouwen. Deze prototypes moeten niet per se primitieve versies van een eindproduct zijn. Verre van zelfs. Zo zijn eenvoudige schetsen, storyboards of digital interfaces vaak gebruikte voorbeelden van prototypes.

Vergeet ook role-playing niet

Dit soort prototypes laat niet alleen toe om een proces te valideren. Het zorgt ervoor dat mensen hun eigen rol maar ook de vereiste samenwerking met hun collega’s leren kennen. Dat is de beste garantie om mensen de impact van veranderingen te laten verkennen en te laten voelen wat er precies van hen verwacht wordt.

Software als eerste bouwblok 

Voor accountants is boekhoudsoftware zowat het belangrijkste middel om hun job op een correcte manier uit te voeren. Verandert dit, dan moet hun werkwijze mee veranderen. Daarom is Yuki meer dan een softwareleverancier. We willen een vertrouwenspartner zijn voor al onze klanten en begeleiden hen mee in de digitale verandering.

Scale it down before you scale it up

Ook pilootprojecten, waar je oplossingen voor de eerste keer op reële werkplekken loslaat, zijn een geschikte manier om de beleving van mensen centraal te stellen. Dit leidt vaak tot betere oplossingen en is bovendien een fantastische manier om de weerstand bij mensen te verminderen. Eerst in een beperkte en beschermde omgeving om dan voluit te gaan. Scale it down before you scale it up!

Train as you fight

Last but not least horen in dit rijtje ook je eigen trainingssessies thuis die je voorziet voor de overgang naar de nieuwe situatie. Schaal niet enkel inhoudelijk (door eenvoudig en klein te beginnen maar gradueel te evolueren naar reële dossiers of cases), maar plaats ook het gewenste gedrag en de vereiste samenwerking centraal. Je bouwt het vertrouwen van je medewerkers ook verder op door hen vertrouwd te maken met hun nieuwe collega’s. Het gaat dus over kunnen én willen.

Benieuwd wat Yuki voor jouw kantoor kan betekenen?