Het verhaal van de overname: Visma | yuki
Resource
Sinds augustus 2020 behoort Yuki tot de Visma-group: Europees leider in cloud-bedrijfsoplossingen. De overname was een belangrijke strategische stap voor Yuki. Maar de hamvraag vandaag: Moest de liefde tussen de twee bedrijven groeien of was het een coup de foudre? Dat hoor je in de podcast Strikt Vertrouwelijk. Ellen Sano, co-managing director van Visma | yuki vertelt er alles over.
Hoe verliep het eerste contact met Visma?
Alle aandeelhouders waren betrokken vanaf de start. We zijn een trotse club en stonden als Yuki-believers allemaal met de voeten in de modder. Eigenlijk stonden we niet te koop, een overname stond niet in de roadmap. Maar afgelopen jaren kwam het besef dat – als we willen opboksen tegen de grote jongens – er iets moest gebeuren.
Toen Visma kwam aankloppen was dit een eye-opener. We hadden nog aanbiedingen gekregen, maar daar voelden we de match niet. Het eerste contact was verrassend leuk. Heel open en persoonlijk. Dat had ik niet verwacht van zo’n groot bedrijf.
Wanneer dacht je: ‘wij gaan verkopen aan Visma’?
Dat is iets wat groeit. In het begin zit je met je armen gekruist en denk je ‘laat maar horen’. Maar op een bepaald moment voelde ik wel een klik. Het was vooral belangrijk dat we nog steeds de dingen konden doen die we voor ogen hadden: strategisch, tactisch en met de juiste filosofie. We hebben een bepaalde eigenheid, cultuur en merkwaarde die we echt willen behouden. Die zaken matchte met Visma.
Wat was het keerpunt?
In het begin sta je er wat sceptisch en beschermend tegenover, maar na een aantal weken voel je dat je houding verandert naar dat van een verkoper. Vol enthousiasme begin je te vertellen waarom we een goede partij zijn. Het hele overnameproces duurde maar een maand, wat toch vrij snel is.
De gesprekken over de overname waren aan het begin van de corona-crisis. Verrassend dat je in die tijden wordt benaderd, want je gaat er niet vanuit dat bedrijven dan bezig zijn met overnames. We hebben veel digitale meetings gehad, maar Visma stond erop om elkaar ook fysiek te ontmoeten. Geen evidentie. Maar voor mij was het ook belangrijk om de persoonlijke klik te voelen.
Zijn er belangrijke culturele verschillen?
De culturele verschillen heb ik enkel als heel positief ervaren. De Nordics zijn heel vrijdenkend wat betreft hr. De medewerkers eerst, de klant op de tweede plaats. Dat vinden we ook heel belangrijk bij Yuki. We doen veel voor onze collega’s, maar als je kijkt naar de Noren is dit nog een understatement. Bij Visma werken ze heel hr-gericht. Kan ook niet anders met een ex hr-verantwoordelijke aan het hoofd. De cultuur heeft me dus heel positief verrast.
Hebben jullie alle data verzameld in een centrale dataroom?
Ja, we hebben voor de overname alle data verzameld. Tijdens dit proces hebben we ook nieuwe inzichten vergaard over ons bedrijf. Het heeft ons getriggerd om nog meer met data te doen. Soms gingen we nog te veel op gevoel af.
Wat doe je vandaag op basis van data wat je eerder op basis van gevoel deed?
Innovaties in de software gebeurden nog te vaak op gevoel. Waar we vroeger gemakkelijk zeiden: ‘elke ondernemer wil dit’, is data nu sturend. We hebben meer dan 100.000 ondernemingen op het Yuki platform. Dan heb je data nodig om bepaalde beslissingen te staven. Door samen te werken met een bedrijf zo groot als Visma, hebben we dit ook meer en meer geleerd.
Hebben jullie extern advies gehad bij de verkoop?
De oprichters waren onze adviseurs. Het zijn knappe koppen en hebben kennis van zaken. Het was voor hun niet de eerste keer. Wij hadden het geluk deze kennis in-house te hebben. Het gaat natuurlijk om belangrijke dingen, niet enkel financieel, maar ook de visie van het bedrijf. Hoe gaat het na de overname verder evolueren? Daar moet je goed over nadenken.
We zijn een trotse club en stonden als Yuki-believers allemaal met de voeten in de modder. Eigenlijk stonden we niet te koop, een overname stond niet in de roadmap.
Wat waren de belangrijkste inzichten van de adviseurs?
Communicatie: er zijn geen domme vragen. Als je dit de eerste keer meemaakt, is het heel logisch dat je veel vragen hebt. Als je geen antwoord krijgt of er wordt raar gekeken, dan is het misschien niet de juiste partij.
Is het spannend geweest in het proces? Stond de deal ooit op springen?
Nee, dat niet. Maar bij het concretiseren van de onderhandeling werd het wel heel even spannend. We zijn een heel ambitieus bedrijf, we zaten middenin een switch van prijsmodel. Dat werd in vraag gesteld. Het voelde alsof we het bedrijf toen meer moesten verkopen. Weet je, je moest je voordien nooit formeel verantwoorden. Dat was even wennen.
Was het raar om niet meer de ‘eindbaas’ te zijn?
Visma’s standpunt is: ‘jullie blijven in charge zolang het goed gaat’. En die belofte zijn ze altijd nagekomen waardoor je het gevoel hebt dat je nog altijd je eigen bedrijf hebt. Wij zijn de speedboot: we bepalen strategisch onze weg en sturen bij waar nodig. Zij zijn de grote tanker waar je veel van kan leren. Ze vragen wel verantwoording waar je met die speedboot naartoe gaat natuurlijk. Maar dat zie ik als een enorme plus.
Heb je targets meegekregen na de overname?
Nee. Visma is vanuit de targets vertrokken die wij zelf hebben voorgesteld aan het begin van de onderhandeling. Dat zijn natuurlijk nu wel de cijfers die boven ons bed hangen.
Zijn er consequenties als je de vooropgestelde targets niet haalt?
Nee, ze gaan ons niet laten gaan in de Visma-club. We gaan nu met z’n allen voor dat ene doel. Er zal misschien wat minder wijn gedronken worden als we onze doelen niet halen (lacht), maar consequenties zijn er niet. Ik zou het alleen zelf heel spijtig vinden als we ons targets niet halen.
Wat heb je geleerd van Visma?
Opvolging, data, rapportage en dingen nog meer in vraag stellen. We doen dit al. Maar we vragen nog vaker: ‘Hoe kunnen we het morgen nog beter doen?
Wat heeft de overname van Yuki tot nu toe opgeleverd?
Kennis en een snellere groei. We hebben een groter stuk van de markt en zijn ook geloofwaardiger als kleine vis in de accountancywereld. De overname heeft ons tot nog toe geen windeieren gelegd.
De overname van Visma heeft ons kennis en een snellere groei opgeleverd. We hebben een groter stuk van de markt en zijn ook geloofwaardiger als kleine vis in de accountancywereld.
Is er verloop geweest door de overname?
Dat was wel mijn grootste schrik, maar dat was gelukkig niet het geval. Het Yuki vlammetje dat ik in me heb, hebben onze andere 50 collega’s ook. En je wil niet dat het uitdooft. Je brengt de boodschap natuurlijk zo volledig mogelijk, maar ongetwijfeld ben je nog 100 zaken vergeten. Transparantie en toegankelijkheid zijn dan heel belangrijk. Mijn deur staat altijd open voor vragen.
Vond je het lastig om de overname geheim te houden?
In coronatijden was dit eigenlijk redelijk gemakkelijk. Ik wist ook nog niet wat en hoe het ging gebeuren. Natuurlijk is het moeilijker wanneer je collega’s terugziet.
Wat was voor jou het champagnemoment?
Het moment dat je het succesvol kan melden aan de collega’s en je het gevoel hebt dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Voor mij was het champagnemoment eerder een emotioneel moment.
Wat zou jouw advies zijn voor andere bedrijven die worden overgenomen?
Ken je sector en je cijfers. Als ondernemer wil je niet starten met idee om op korte – of zelfs lange termijn – overgenomen te worden. Je moet alles geven voor je bedrijf. Overnemers voelen wanneer er geen hart en ziel zit in je bedrijf. Blijf plezier hebben in het ondernemerschap en doe vooral dat waar je zelf gelukkig van wordt.