De digitaliseringsgolf bij bedrijven
Resource
Een artikel in samenwerking met Smart Media en Fokus Business Guide
De digitaliseringsgolf waar veel bedrijven vandaag doorgaan, woedt even hard in de productiehal als op de boekhoudafdeling. Met welke voordelen komen moderne boekhoudpakketten? En waarom zou je voor een clouddienst moeten kiezen? Eén ding is zeker: de boekhouding denkt met je mee. Ontdek het hieronder in een interview tussen Bart Schockaert, Commercial Manager bij Yuki van Visma, en Smart Media Agency.
Om maar met die eerste vraag te beginnen: het is inderdaad bijzonder zinvol voor onderneming om hun boekhouding in een clouddienst onder te brengen, zegt Bart Schockaert van softwarebedrijf Yuki, onderdeel van Visma. Hun boekhoudpakket is dan ook enkel maar ‘uit de cloud’ af te nemen. “De grote voordelen van een clouddienst zijn dat je je niks meer hoeft aan te trekken van onderhoud, security, updates en back-ups. Dat is volledig de verantwoordelijkheid van de leverancier. Je pakket is te allen tijde optimaal beveiligd, alle updates worden automatisch doorgevoerd en je mag er altijd zeker van zijn dat je data geback-upt is. Je hoeft ook niet meteen in een dure eigen server te investeren, je betaalt je cloudprovider (meestal) een vast abonnementsbedrag naargelang het aantal gebruikers. Bovendien wordt het zo ook een stuk gemakkelijker om in je boekhouding te duiken vanop eender welk toestel met een internetverbinding. Dat kan een pc zijn, maar even goed een laptop, smartphone of tablet.”
Voor IT-leveranciers die boekhoudsoftware maken is de Belgische markt een vrij specifieke omgeving, zegt Bart. “Ze bestaat voor een groot deel uit kleine en middelgrote ondernemingen en die werken vaak via een accountants- of boekhoudkantoor. Dat was aanvankelijk ook de primaire markt van Yuki. Pas in tweede instantie zijn wij bedrijven gaan benaderen die wel voldoende groot zijn voor een eigen boekhoudafdeling. Dat wil ook zeggen dat specifiek onze software met alle mogelijke toeters en bellen komt en dat de meerwaarde vooral voor grotere bedrijven duidelijk is en iets minder voor hele kleine ondernemers, genre de slager of de bakker om de hoek.”
Die grotere bedrijven zijn typisch ook de bedrijven die het meeste baat hebben bij analytisch boekhouden, wat met software een stuk eenvoudiger wordt. “Daarvoor doen we voor een stuk beroep op artificiële intelligentie”, zegt Bart. “Een analytische boekhouding geeft je meer inzichten in bijvoorbeeld de kosten en de rendabiliteit van bepaalde bedrijfsafdelingen. Dankzij diepgaande analyses is het voor een bedrijf eenvoudiger om te weten waar bijvoorbeeld de grootste kostenstijgingen zitten, hoe de voorraden evolueren en welke hap de aankopen uit het budget nemen.”
Technologieën als AI en big data zullen in de toekomst ook een almaar belangrijkere rol gaan spelen in software, zegt Bart. Ook in boekhoudsoftware. “Het is belangrijk dat je een boekhoudpakket als een strategische tool beschouwt die inzichten verschaft. Het overtikken van cijfertjes op papier in de computer, daar zit niet de kracht van software. Wel in het verschaffen van diepgaande analyses die helpen om het bedrijf betere beslissingen te laten nemen. Wij zijn bijvoorbeeld een data lake aan het opzetten waarmee we gegevens van heel verschillende klanten verzamelen, waarna we de inzichten daaruit terug beschikbaar stellen. Op die manier kan de software waarschuwen als het bepaalde anomalieën ontdekt in de boekhouding die het bij andere bedrijven uit dezelfde sector niet ziet. Ook voor accountants wordt dat een interessante tool, want zo zal het bijvoorbeeld ook mogelijk worden om bepaalde klanten te benchmarken.”
En daar stopt de technologische innovatie niet. Bart: “We zijn bijvoorbeeld ook al volop aan het werken rond mobiel boekhouden, op de smartphone. Je kunt nu al via de gsm bulkbetalingen goedkeuren door eenvoudig te swipen, maar er zijn natuurlijk nog heel veel andere zaken mogelijk. We hebben ook al de eerste stappen gezet om boekhouden op een blockchain bij te houden. Ideeën genoeg dus voor de komende jaren.”